برشکاری ورق فلزی در صنایع مختلف از جمله معماری و دکوراسیون داخلی، تولید محصولات صنعتی و بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارد. چرا که ورق های فلزی و آهنی به دلیل تطبیق پذیری و توانایی در خم شدن به راحتی به اشکال هندسی مختلف در می آید.
برشکاری ورق فلزی چیست؟
ورق های فلزی یا همان ورق آهنی به عنوان یک ماده اولیه برای تولید محصولات مختلف کاربرد دارند. اما برای استفاده از این ورق ها نیاز است که آنها به قطعات کوچکتر تبدیل شوند.
عملیات بریدن ورق های فلزی و تبدیل آنها به قطعات کوچک تر با کمک روش های مختلف به صورت دستی، مکانیکی و کامپیوتری را برشکاری ورق فلزی می گویند.
پیشنهاد مطالعه: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع ورق فولادی و کاربرد آن ها در صنایع گوناگون، مقاله “انواع ورق آهن و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف” را مطالعه نمایید.
انواع روش های برشکاری ورق کدامند؟
در هنگام برش ورق های فولادی با روش های متفاوتی روبرو می شویم که در صورت شناخت ویژگی های هر کدام از این روش بهتر می توانید برای تولیدات خود روش های مناسب را انتخاب کنید.
هر کدام از این روش ها با توجه به ضخامت ورق ها، کیفیت نهایی محصول، دقت دستگاه و سرعت انجام کار باید مورد بررسی قرار بگیرند.
برخی از روش ها مانند برش لیزری و برش با شعله به صورت حرارتی بوده و بر روی ورق آثار حرارت را به جای می گذارند. اما برخی دیگر از این روش ها کاملاً مکانیکی بوده و باید با نیروی دستگاه یا نیروی انسان عمل برش را انجام دهند.
برش ورق با قالب های پرس
برش ورق با قالب های پرس معمولاً برای ایجاد حفره ها، سوراخ ها، لبه شیارها و موارد دیگر بر روی قطعات فلزی صورت می گیرد و متناسب با نوع کار از مکانیسم های متفاوتی برخوردار است.
قالب های پرسی در فرایندهای مختلفی عملیات برش را انجام می دهند که متناسب با شرایط کاری هر کدام از آنها تغییر پیدا می کنند. از مهمترین آنها دستگاه ماتریس ساده است که به دلیل صرفه اقتصادی استفاده زیاد دارد.
برش ورق با لیزر
برشکاری ورق فلزی با لیزر از جدیدترین روش هایی است که در صنایع مورد استفاده قرار می گیرد و برای ورق هایی با ضخامت ۱۰ تا ۲۵ میلیمتر مناسب است. در واقع در این روش هیچ محدودیتی وجود ندارد و بدون نیاز به اپراتور می توان برای برش انواع ورق های فولادی و آلومینیومی و حتی بدنه های سه بعدی مانند لوله و پروفیل از آن استفاده کرد. در صورتی که ضخامت ورق ها از ۲۵ میلی متر بیشتر باشد، سرعت دستگاه پایین می آید؛ چرا که به وسیله پرتو اتصال برشی را در قطعات ایجاد می کند.

برش ورق با گیوتین
برش ورق با گیوتین جزء روش های قدیمی است که به شکل محدود می تواند عملیات برش را انجام دهد. گیوتین ها توسط دو تیغه که یک تیغه در زیر کار ثابت بوده و تیغه دیگر به سمت پایین حرکت می کند، برش فلزات را انجام می دهند.
انواع مختلف دستگاه های گیوتین در اندازه های متفاوت مانند دستگاه گیوتین مکانیکی، پنوماتیک و هیدرولیک در بازار وجود دارد که متناسب با نوع هر پروژه می توانید از آنها استفاده کنید. نوع پنوماتیک و هیدرولیک سی ان سی برای افرادی که حجم کاری بیشتری دارند، مناسب است.

برشکاری با واترجت
واترجت به عنوان دستگاه های جدید صنعتی شناخته می شوند که به وسیله فشار زیاد آب یا مخلوطی از آب و مواد ساینده عملیات برش را انجام می دهد. دستگاه واترجت در طیف گسترده ای تولید شده تا برای هر کاربردی بتوان از نوع مناسب تهیه کرد.
این دستگاه قابلیت تنظیم داشته و تمامی اجسامی که در برابر نازل آن قرار بگیرند، را می تواند با دما و فشار بالا برش دهد، از دستگاه واترجت بیشتر در صنایع هوایی استفاده می کنند.

برش ورق با هوا گاز
برش ورق با هوا گاز جزء روش های ارزان قیمت و با کیفیت بالا است که به دلیل ایجاد لبه های تمیز برای بسیاری از آلیاژها و به خصوص قطعات کم کربن مناسب است. با استفاده از این روش می توان ورق هایی با ضخامت ۱۰ تا ۲۰۰۰ میلی متر را مورد برش قرار داد.
در این روش از گاز یا همان سوخت در کنار اکسیژن خالص استفاده می کنند تا برش هایی یکنواخت و مناسب ایجاد کنند.

برش ورق با پلاسما
برشکاری ورق با پلاسما با سرعت بالایی انجام می شود و به دلیل داشتن تنوع برای کارهای مختلف می توان از آن استفاده کرد. چرا که برای ورق هایی در بازه یک میلیمتر تا دوازده میلیمتر کاربرد دارد. در صورتی که از برخی یونیت های خاص استفاده شود، امکان افزایش ضخامت ورق ها تا ۱۶۰ میلیمتر هم وجود دارد.
در روش قوس پلاسما یک پیشرفت بسیار مهم در این فناوری است که برش ها با دقت بالاتری انجام می شود و با ثابت بودن ورق، مشعل پلاسما برای برش حرکت می کند که یک روش کم هزینه است و می تواند جایگزین لیزر شود.
برش ورق با شعله
برش ورق با شعله طی یک فرآیند حرارتی شیمیایی انجام می شود و به منبع گرمای شدید نیاز دارد. در این روش اکسیژن خالص ۹۹ درصد نیاز است تا بتواند عملیات برش را به خوبی انجام دهد.
در انتخاب متریال های مختلف برای برش باید به نقطه ذوب آنها دقت شود؛ چرا که همه این فلزات قابلیت برش به وسیله شعله را ندارند. به عنوان مثال آلومینیوم با داشتن نقطه ذوب بین ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه فارنهایت بوده اما اکسیدان حدود ۵ هزار درجه فارنهایت است.
برش ورق با وایرکات
برش ورق با وایرکات که به صورت معمول برشکاری سیمی هم نامیده می شود، یک روش دقیق و مقرون به صرفه است که قطعات فلزی بدون فشار و استرس با دقت و سرعت بالا برش داده می شوند.
در این روش به هیچ عنوان نیروی تماسی به قطعه وارد نمی شود و از این دستگاه می توان برای برش دادن قطعات ظریف و کوچک هم استفاده کرد. همچنین به جهت برش فلزات رسانا به جریان الکتریکی هم می توان از این دستگاه استفاده نمود.
برش ورق با فرزکاری
برش ورق با فرز کاری از قدیمی ترین روش های رایج بوده و به دو شکل دستی و مکانیکی انجام می شد، در این روش کیفیت برش ها بالا بوده و قطعاتی صاف و یکدست ایجاد می شوند.
در این روش یک قطعه به نام اسپیندل قرار دارد که وظیفه آن نگه داشتن ابزار و چرخش قطعات را انجام می دهد؛ به همین جهت برش های صاف و یکدست ایجاد می کند.
قیمت برشکاری ورق با روش های مختلف
قیمت برشکاری ورق فلزی جزء موارد مهمی است که مشتریان در هنگام سفارش به آن توجه بیشتری می کنند. به طور کلی باید گفت که هزینه های مربوط به برشکاری به عوامل زیادی ارتباط پیدا می کند که برخی از مهمترین آنها شامل موارد ذیل است:
- مواد مورد استفاده برای برش
- دقت دستگاه های برش
- سرعت کار دستگاه های برش
- ظرافت مورد نیاز برای برش
نتیجه گیری
برشکاری ورق فلزی به روش های مختلف انجام می شود تا بتوان محصولات فولادی گوناگون را تولید کرد. در حال حاضر روش های مختلفی از جمله لیزر، شعله و برش پلاسما به صورت حرارتی کار می کنند. روش های دیگر به شکل مکانیکی عملیات برش را انجام می دهند، انتخاب هر کدام از این روش ها متناسب با نوع آلیاژ، ضخامت ورق و کیفیت نهایی کار صورت می گیرد.