آلومینیوم دارای وزن بسیار سبک و در عین حال از استحکام بالایی برخوردار است، نیاز صنایع روز به روز به ورق های با وزن کمتر بیشتر بوده به همین جهت از آلومینیوم در تولید محصولات مختلف استفاده می کنند. ویژگی های خاص آلومینیوم موجب شده تا برای مصارف گوناگون از آن استفاده شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر از انواع ورق آلومینیوم و خواص آنها می ‌توانید با کارشناسان مجموعه آهن رول در ارتباط باشید.

ورق آلومینیوم چیست؟

ورق های فلزی به قطعات نازک مسطح گفته می‌ شود که کاربردهای گسترده ای دارد. صفحات تولید شده از فلز آلومینیوم که با انعطاف پذیری بالا و وزن سبک و استحکام خوب تولید می شوند را ورق آلومینیوم می گویند.  

ورق های آلومینیوم به دلیل ویژگی ‌های خاص جزء پرکاربردترین ها در صنایع مختلف بوده و برای روکش کابل ها و عایق های حرارتی بیشترین استفاده را دارد و به دو شکل بی رنگ و رنگی تولید می شود.  

پیشنهاد مطالعه: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع ورق فولادی و کاربرد آن ها در صنایع گوناگون، مقاله “انواع ورق آهن و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف” را مطالعه نمایید.

انواع ورق های آلومینیوم

ورق های آلومینیوم در تنوع بالایی در بازار وجود دارد که از لحاظ ظاهر و جنس به دو دسته بندی تقسیم می شوند.

برای استفاده بهتر از ورق های آلومینیوم لازم است تا مشخصات و ویژگی های هر کدام از این دو دسته بندی کلی را بدانید. در ادامه به توضیح بیشتر در این باره می پردازیم:

انواع ورق آلومینیوم از نظر ظاهر

یک دسته بندی مهم ورق های آلومینیوم از لحاظ ظاهر است که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم:  

ورق آلومینیوم رنگی

آلومینیوم رنگی به دلیل زیبایی و جذابیت بیشتر در دکوراسیون خارجی و داخلی مورد استفاده قرار می گیرد که طی فرآیند آندونایزینگ رنگ بر روی ورق ها قرار می گیرد تا در برابر خوردگی مقاوم گردند. ورق های آلومینیوم رنگی با ضخامت های مختلف بین ۰٫۲ الی ۳۰ میلی متر تولید می گردد.

ورق آلومینیوم آجدار

برای افزایش کارایی ورق های آلومینیوم در سطح آن عاج ایجاد کرده‌ اند، تا اصطحکاک کافی را داشته باشد. بیشتر از این نوع ورق در طراحی دکوراسیون داخلی و همچنین به عنوان کفپوش در پل های هوایی و اتوبوس ها مورد استفاده قرار می گیرد.

ورق آلومینیوم کامپوزیتی

این نوع ورق آلومینیوم که به آن ACP گفته می شود از یک بخش پلاستیکی از جنس پلی اتیلن و یک لایه کاغذ کرافت ساخته می شود که بر روی آن روکش آلومینیوم قرار می گیرد. برای جلوگیری از خوردگی، سطح آن را با پوشش رنگ می پوشانند. به دلیل وجود پلی اتیلن از این نوع سنگ ها به عنوان عایق رطوبتی استفاده می شود. همچنین به دلیل مقاومت در برابر حرارت کاربردهای زیادی دارد که به دو صورت رول و شیت برای تأمین نیاز همه صنایع ارائه می گردد.

انواع ورق آلومینیوم از نظر جنس

یک دسته بندی بسیار مهم ورق آلومینیوم از لحاظ جنس است که بر اساس ترکیبات مواد اولیه مشخص می شود. با توجه به مصارف متعدد ورق های آلومینیوم بهتر است اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید که در ادامه به چند دسته بندی مهم آن می پردازیم:

  • ورق آلومینوم سری ۶۰۰۰
    • در ساخت این سری از ورق های آلومینیوم از منیزیم و سیلیسیم استفاده می کنند که در برابر خوردگی و اکسیداسیون مقاومت بالایی دارند و بیشتر در زمینه ساخت قطعات هواپیما، قطعات دوربین، قطعات کشتی و سخت‌افزارها و لوازم جانبی الکترونیکی کاربرد دارند.
  • ورق آلومینیوم سری ۶۰۶۰
    • در ترکیب این ورق، منیزیم و سیلیکون استفاده می شود که نسبت منیزیم آن از ورق ۶۰۶۳ کمتر است.
  • ورق الومینیوم سری ۶۰۶۱
    • در این ورق دو عنصر منیزیم و سیلیسیم قرار گرفته که سبب پایداری و مقاومت بالا در برابر حرارت و امواج الکترومغناطیس می شود. 
  • ورق آلومینیوم سری ۵۰۰۰
    • این دسته از ورق های آلومینیوم به دلیل داشتن مقاومت در برابر خوردگی و آب شور دریا کاربرد های گسترده ای دارد و در مساحت برابر، وزن سبک تری نسبت به سایر ورق های آلومینیوم دارد.
  • ورق آلومینیوم سری ۵۰۰۵
    • این ورق از ترکیب فلزات آهن و منیزیم تولید شده و به دلیل وجود آهن گزینه خوبی برای جوشکاری است. 
  • ورق آلومینیوم سری ۵۰۸۳
    • در ترکیبات این ورق هم از فلز آهن استفاده می شود، به همین جهت در برابر خوردگی و جوشکاری مقاوم است. به همین سبب در ساخت سازه های دریایی عظیم مانند کشتی های بزرگ و واگن های قطار مورد استفاده قرار می گیرد.
  • ورق آلومینیوم سری ۱۰۰۰
    • به این گروه ورق آلومینیوم خالص هم می گویند؛ چرا که بیشتر از ۹۹ درصد آلومینیوم خالص در تولید آن استفاده شده است. از این ورق ها در صنایع معمولی استفاده می کنند. بر اساس آلیاژهای اضافه شده در این ورق ها آنها را در چند دسته بندی ۱۰۶۰، ۱۰۷۰، ۱۱۰۰، ۱۲۰۰  در بازار مشاهده می کنید.

روش تولید ورق های آلومینیوم

برای تولید ورق های آلومینیوم از شمش آلومینیوم استفاده می ‌کنند که با گرم کردن آن در دمای ۴۰۰ درجه سانتیگراد و قرار دادن در دستگاه نورد ورق های آلومینیوم به صورت رول تولید می شود. 

شمش آلومینیوم گرم شده حدود شش فوت عرض، دو فوت بلندی و دو فوت ضخامت و بیش از ۲۰ تن وزن دارد. این فرایند را نورد گرم می گویند. پس از آن ورق ها را وارد نورد سرد کرده و متناسب با صنایع مورد نیاز ضخامت‌ های آن را مشخص می کنند.

آخرین مرحله برای تکمیل ورق های آلومینیوم مرحله آنیل کردن این ورق ها است تا در برابر خوردگی مقاومت ۱۰۰ درصدی پیدا کند.  

مزایای ورق آلومینیوم

ورق های آلومینیوم به دلیل وزن سبک و استحکام بالا، قابلیت تولید در ضخامت ها و اندازه های مختلف را دارند. به همین سبب همه صنایع می توانند متناسب با نیاز خود بهترین ورق ها را تهیه کنند.  

در این بخش به بررسی کلی مزایای ورقه آلومینیوم می پردازیم: 

قابل استفاده در صنعت غذایی 

از این نوع ورق ها برای بسته بندی مواد غذایی و همچنین شیمیایی بدون نگرانی از تاثیر بر روی کیفیت مواد غذایی استفاده می شود.  

وزن سبک 

وزن سبک از ویژگی های منحصر به فرد این نوع ورق ها است، زیرا قابلیت حمل آسان و استفاده در سازه های سنگین را دارد.

شکل پذیری بالا 

ورق آلومینیوم را تحت حرارت به راحتی می توان به هر شکل و فرمی درآورد. 

قابلیت بازیافت 

ورق های آلومینیوم بدون از دست دادن کیفیت به صورت مداوم قابلیت بازیافت دارند و با استفاده از آنها می توان در مواد اولیه صرفه جویی کرد.  

مقاومت در برابر خوردگی 

ورق آلومینیوم به راحتی دچار خوردگی نمی شوند، به همین جهت در سازه های دریایی بیشترین کاربرد را دارند.

کاربردهای ورق آلومینیوم

ورق های آلومینیوم که از لحاظ شکل ظاهری و همچنین ترکیبات آلیاژها در تنوع بالایی تولید می شوند، می توان از آنها در صنایع مختلف استفاده کرد.

در این بخش به بررسی مهمترین کاربردهای ورق های آلومینیوم در صنایع می پردازیم:

صنایع هوافضا

در تمام بخش‌ های صنایع هوا فضا از جمله ساخت بدنه هواپیما، فضاپیما، جت ها و مخازن سوخت از ورق های آلومینیوم استفاده می شود.  

در صنعت ساختمان سازی 

در کلیه بخش های ساختمان سازی از جمله پوشش نما، ناودان ها، سقف و سایبان، اتصالات آشپزخانه کاربرد دارند. 

در صنایع نظامی 

در صنایع نظامی برای ساخت لایه زرهی وسایل جنگی از ورق های آلومینیوم با آلیاژهای خاص استفاده می‌ کنند، تا شلیک گلوله ها را منحرف کرده و مانع نفوذ به داخل زره شود.

در صنعت حمل و نقل 

از ورق آلومینیوم به دلیل مقاومت بالا در صنایع حمل و نقل جهت تولید واگن ‌های باری، کامیون ها، ساخت قایق، بدنه کشتی ها و موارد دیگر استفاده می شود.

در صنعت خودرو 

در صنعت خودروسازی برای بدنه خودرو از جمله پلاک ها، کاپوت و بخش ‌های دیگر به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا استفاده می شود.  

صنایع بسته بندی  

انعطاف پذیری بالای ورق های آلومینیوم موجب شده تا به راحتی از آنها در صنایع بسته بندی استفاده شود و در تمام صنایع مواد غذایی، نوشیدنی ها، داروها و ساخت ظروف آشپزخانه به کار می رود. 

تمیز کردن ورق آلومینیوم

تمیز کردن سطح ورق آلومینیوم به راحتی امکان پذیر است و نیازی به استفاده از مواد شیمیایی نیست، کافیست با یک پارچه نرم و مواد شوینده و آب، سطح ورق را تمیز کرد.

زیرا در هنگام کار با ورق های آلومینیوم مانند جوشکاری، تمیز نبودن سطح ورق مشکلات مختلفی در فرآیند کار مانند تخلخل، ذوب ناقص و موارد دیگر را پدید می آورد.

جمع بندی

ورق آلومینیوم در تنوع بالایی از لحاظ شکل ظاهری و ترکیب آلیاژها تولید می شود که فرایند تولید آن نورد گرم و نورد سرد صورت می گیرد. برای آشنایی بیشتر با انواع ورق آلومینیوم و موارد استفاده از آنها در هنگام خرید ورق های آلومینیوم بهتر است با کارشناسان مجموعه آهن رول ارتباط بگیرید.