ورق گالوانیزه محبوبیت ویژه ای در تمامی صنایع دارد؛ زیرا این ورق در برابر آتش سوزی، سیل، زنگ زدگی و بسیاری از خطرات دیگر مقاوم است. همین دلایل موجب شده تا به راحتی در صنایع گوناگون بتوان از ورق های گالوانیزه استفاده کرد. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مشخصات ورق های گالوانیزه کاربردهای آنها و شناخت کارخانجات برتر تولید کننده با کارشناسان مجموعه آهن رول ارتباط بگیرید.  

ورق گالوانیزه چیست؟

در صنایع ورق های فولادی زیادی وجود دارند که هر کدام از این ورق ها با توجه به آلیاژهای ترکیبی و فرآیند تولید از ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردار هستند. ورق گالوانیزه یکی از محبوب ترین ورق های فولادی است که برای جلوگیری از تهدید رطوبت و زنگ زدگی در سازه های فولادی مهم مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا این ورق در برابر بلایای طبیعی مانند سیل و باران های طولانی و طوفان و آتش سوزی مقاومت خوبی دارد.

داشتن مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی یکی از دلایل محبوبیت این ورق ها است؛ زیرا به دلیل داشتن همین پوشش خاص در هر شرایطی می توان از ورق گالوانیزه استفاده کرد.  

ورق‌های فلزی از انواع فلزات و ابعاد متعددی در بازار موجود هستند. برای اطلاعات بیشتر در مورد انواع روق‌ های فلزی، می‌ توانید به صفحه‌ زیر مراجعه کنید.
« انواع ورق آهن و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف »

مشخصات فولاد گالوانیزه

تمامی ورق های فولادی از استحکام بالایی برخوردار هستند؛ اما ورق فولادی که فرایند گالوانیزاسیون بر روی آن انجام شده به نسبت سایر فولادهای دیگر مزایای بیشتری دارد. در ادامه به بررسی چند مورد از این مزیت ها می پردازیم: 

پوشش روی قرار گرفته بر سطح این ورق موجب شده تا مواد خورنده به فولاد نفوذ نکرده و دچار زنگ زدگی نمی شوند.  

امکان نگهداری در طولانی مدت از این ورق ها وجود دارد که تا ۷۰ سال بدون نیاز به تعمیر دوام می آورد.  

از فولاد گالوانیزه به راحتی می توان به عنوان یک جایگزین جهت فولاد ضد زنگ هم استفاده کرد چرا که فلز روی قابلیت ضد زنگ قوی به فولاد می دهد.

مشخصات ورق گالوانیزه

جدول وزن ورق گالوانیزه

آشنایی با برخی از مشخصات ورق های گالوانیزه از لحاظ طول، عرض، ضخامت و همچنین وزن اهمیت پیدا می کند که در یک جدول به طور کامل ذکر شده است:  

جدول وزن ورق گالوانیزه
ردیفطول (میلیمتر)عرض (میلیمتر)ضخامت (میلیمتر)وزن (گرم)
۱۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۳۴۷۱۶
۲۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۴۶۲۸۸
۳۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۵۷۸۶۰
۴۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۶۹۴۳۲
۵۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۷۱۱۰۰
۶۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۸۱۲۵۷۶
۷۲۰۰۰۱۰۰۰۰.۹۱۴۱۴۸
۸۲۰۰۰۱۰۰۰۱۱۵۷۲۰
۹۲۰۰۰۱۰۰۰۱.۲۵۱۹۶۵
۱۰۲۰۰۰۱۰۰۰۱.۵۲۳۵۸
۱۱۲۰۰۰۱۰۰۰۲۳۱۴۴
۱۲۲۵۰۰۱۲۵۰۰.۳۷۳۶۹
۱۳۲۵۰۰۱۲۵۰۰.۳۷۳۶۹

مزیت ها و ویژگی های ورق گالوانیزه

امروزه با پیشرفت های تکنولوژی روش های زیادی برای جلوگیری از تخریب فلزات به وجود آمده است. اما همچنان از مهمترین آنها پوشش گالوانیزه بر روی سطح فلزات است که از خوردگی آنها به خصوص در سازه های مهم فولادی جلوگیری می کند.

مزایا و ویژگی های ورق گالوانیزه که موجب مصارف عمده آن در صنایع شده شامل موارد ذیل است:  

هزینه کمتر تولید 

از آنجا که روی مذاب با فولاد به راحتی ترکیب شده و به آن می چسبد، هزینه زیادی برای گالوانیزاسیون صرف نمی شود  زیرا در یک مدت زمان کوتاه این عمل انجام می شود.  

طول عمر بالا 

یک ورق گالوانیزه با قرار گرفتن در محیط خورندگی بین ۲۰ تا ۷۰ سال طول عمر دارد. 

نگهداری آسان 

معمولاً سازه های گوناگون را باید به شکل سالیانه مورد بررسی قرار داد، تا از سلامت آنها اطمینان به دست آورد. نگهداری ورق های گالوانیزه به راحتی امکان پذیر است و نیازی به آزمایش و تست کیفیت نمی باشد.

پوشش مقاوم 

گالوانیزاسیون جزء مقاوم ترین پوشش هایی است که از فلز فولاد در برابر رطوبت محافظت می‌کند. به همین جهت در هنگام حمل و نقل و جابجایی ورق ها نیز آسیبی به آنها وارد نمی گردد. 

تمیزکاری ساده 

ورق های گالوانیزاسیون به راحتی با یک اسپری آب قلیایی در صورت لزوم تمیز می شوند.  

صرفه جویی در منابع فلزی 

از آنجا که ورق فلزی گالوانیزه از دوام و پایداری بالایی برخوردار است، امکان صرفه جویی در منابع فلزی فراهم می گردد و از هر ورق می توان برای چندمین بار استفاده کرد.

کاربردهای ورق گالوانیزه

ویژگی های منحصر به فرد و خاص ورق های گالوانیزه موجب شده تا از این ورق در صنایع گوناگون به راحتی استفاده کنند. در ادامه به چند مورد مهم آن می ‌پردازیم: 

در ساختمان سازی و صنعت عمران

 محبوبیت ورق گالوانیزه در ساختمان سازی بسیار زیاد است و برای ساخت نماهای مدرن تاسیسات کانال ‌های کولر، لوله کشی، ساخت ساندویچ پانل، شیرآلات گالوانیزه و بسیاری از موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.  

مورد استفاده در صنعت خودروسازی 

از این ورق ها برای ساخت درب ها، شاسی خودرو و بخش زیادی از بدنه خودرو استفاده می کنند.  

در صنعت مخابرات 

ساخت جعبه های تقسیم برای نگهداری و تقسیم بندی سیم و کابل های مخابراتی در ارتفاع همچنین ساخت بسیاری از تجهیزات مخابراتی جهت تعمیر و نگهداری کابل ها مورد استفاده قرار می گیرد.

ساخت تجهیزات ترافیکی 

برای ساخت تجهیزات ترافیکی مختلف مانند انواع گاردریل ایستگاه های اتوبوس، تابلوهای راهنمایی و رانندگی از اوراق گالوانیزه استفاده می شود.  

برای ساخت سیلو 

از این ورق ها جهت ساخت سیلو برای نگهداری از مواد غذایی انسان ها و حیوانات استفاده می کنند. 

مزایای استفاده از ورق گالوانیزه

روش تولید ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه در کارخانجات در طی چند مرحله تولید می شود که رعایت هر کدام از این مراحل در کیفیت و نتیجه نهایی کار تأثیر دارد.  

 اولین مرحله اسید شویی است که باید سطح ورق کاملاً تمیز پاکیزه شده تا آماده قرارگیری در استخرهای روی مذاب شود. زیرا اگر این عملیات پاکسازی صورت نگیرد، مرحله گالوانیزاسیون به شکل استاندارد تعیین می شود.

 پس از پایان مرحله اسید شویی و خشک کردن ورق ها نیاز است آنها را در محلول کلرید آمونیاک قرار بدهند، تا برای واکنش با فلز روی آماده گردد. در نهایت ورق های آماده شده را در حوضچه های روی مذاب فرو برده و با توجه به نوع آلیاژ روی بین ۲ الی ۳ دقیقه فرایند گالوانیزاسیون انجام می شود.  

آبکاری ورق گالوانیزه یا فرآیند گالوانیزاسیون

در فرایند گالوانیزاسیون عناصر فلزات در حد میکروسکوپ تغییر پیدا می کنند و یکنواخت بر روی سطح فولاد قرار می‌ گیرد، تا مقاومت آن را در برابر رطوبت افزایش دهد.

 به طور کلی عملیات گالوانیزاسیون به روش های مختلفی انجام می شود که در این بخش به دو روش مهم آن می پردازیم:

۱) روش گالوانیزه گرم یا حرارتی

روش گالوانیزه گرم یا حرارتی ورق فولادی را درون یک مخزن از فلز روی مذاب فرو برده و در این شرایط فلز روی بر سطح ورق قرار گرفته و پس از خنک شدن به آن می چسبد. این ورق های فولادی با هزینه کمتر و پایداری بیشتر تولید می شوند. از ویژگی های منحصر به فرد ورق گالوانیزه تولید شده با این روش می ‌توان به چسبندگی به فلز اولیه و مقاوم بودن در برابر اصطحکاک اشاره کرد. 

۲) روش الکتروگالوانیزه یا الکتروپلات

روش الکتروگالوانیزه یا الکتروپلات به گونه ای است که با استفاده از یک محلول فلز سولفات روی یا سیانید بر روی ورق ها و نوارهای فولادی به وسیله برق انجام می شود. در این روش ضخامت پوشش بسیار کمتر بوده؛ اما سطح ورق کاملاً صاف است. ورق الکترو گالوانیزه با داشتن پوششی سبک تر و نازک تر ضخامت کمتری هم دارد.  

زنگ زدگی فولاد به چه معناست؟

یکی از اکسید های آهن زنگ زدگی است که پس از قرار گرفتن آلیاژ آهن در برابر رطوبت اتفاق می افتد. درگذر زمان اکسیژن هوا با فلز در سطح اتم ها ترکیب شده و این ترکیب اکسید آهن را تشکیل می ‌دهد که سبب ضعیف شدن پیوند های فلز و شکسته شدن مولکول های آن می گردد.  

زنگ زدگی فولاد بدین معنا است که ابتدا الکترون های خود را به اکسیژن داده و پس از آن یون های آهن با آب واکنش می ‌دهند، تا هیدروکسید آهن و هیدروژن تشکیل شود، پس از این واکنش سطح ورق فولادی دچار اکسایش می شود.  

عمر مفید ورق گالوانیزه چقدر است؟

یک ورق گالوانیزه استاندارد دوام بالایی دارد و در شرایط عادی بین ۲۰ تا ۳۰ سال عمر می کند. اما اگر این ورق در یک محیط خشک و به دور از باران قرار بگیرد، می ‌توان گفت که طول عمر آن برای همیشه است.  

تمامی ورق های فولادی که برای استفاده در فضای باز در نظر گرفته می شوند، باید از گالوانیزه گرم انتخاب گردند تا برای چندین سال مداوم سلامت و کیفیت خود را حفظ کنند.  

کارخانه های برتر تولیدکننده ورق های گالوانیزه

ورق های گالوانیزه کاربردهای زیادی دارند؛ به همین جهت کارخانجات متعددی در اقصی نقاط کشور اقدام به تولید این ورق نموده اند.

در این جدول به معرفی بهترین کارخانجات تولید کننده ورق های فولادی گالوانیزه می پردازیم:

کارخانه فولاد مبارکه اصفهانشرکت فولاد امیرکبیر کاشان
فولاد اکسین اهوازکارخانه روی اندود کاوه ساوه
شرکت صنایع هفت الماسکارخانه ورق خودرو شهرکرد

قیمت انواع ورق فولادی

ورق های فولادی جزء محصولات پراستفاده در تمامی صنایع است که به راحتی نمی توان یک قیمت برای آنها در نظر گرفت. زیرا در تنوع بالایی از لحاظ نوع آلیاژ و فرآیند تولید به بازار ارائه می گردد.  

از مهمترین عامل هایی که می توانند بر روی قیمت انواع ورق فولادی تأثیر بگذارند می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • کارخانجات تولید کننده ورق های گالوانیزه مانند کارخانه فولاد مبارکه، فولاد اکسین، فولاد کاویان، نورد لوله اهواز و موارد دیگر  
  • نحوه عرضه ورق ها به بازار به صورت رول یا شیت های برش خورده و در اندازه های ۶ * ۱.۵، ۶ * ۲، ۱۲ * ۲، ۲ * ۱ و ۲.۵ * ۱.۲۵ در بازار
  • ضخامت ورق های گالوانیزه 
  • حجم تقاضا برای تهیه ورق های فولاد گالوانیزه 

جمع بندی

ورق فولادی جزء محصولات مهم و پر طرفدار در صنایع گوناگون است که از محبوبیت زیادی در بین مصرف‌کنندگان برخوردار می ‌باشد. زیرا با هزینه مناسب می ‌تواند نیاز بخش زیادی از صنایع را تأمین کند. انواع ورق گالوانیزه به دو روش ورق گالوانیزه حرارتی یا ورق الکتروگالوانیزه تولید می شوند. برای دریافت اطلاعات کاربردی در مورد طول عمر این ورق ها موارد استفاده و کاربرد هرکدام از این تولیدات با کارشناسان مجموعه آهن رول در ارتباط باشید.