ورق روغنی جزء دسته بندی ورق های نورد سرد قرار می ‌گیرد و به دلیل داشتن کیفیت خوب موارد استفاده و کاربردهای گسترده ای دارد. در صورتی که به دنبال آشنایی بیشتر با مزایا و کاربردهای این ورق هستید، بهتر است با کارشناسان مجموعه آهن رول ارتباط بگیرید. 

ورق روغنی چیست؟

ورق روغنی یکی از ورق های فرایند نورد سرد است که قبل از عملیات آنیلینگ به روغن آغشته می شود. به همین دلیل سطح صاف تر و براق تری دارد و در صنایع مهمی مانند خودرو سازی و ساختمان سازی به کار می رود.

در سال های اخیر روند تولید ورق روغنی بهبود پیدا کرده و قابلیت کنترل ضخامت، شکل، عرض و سطح ظاهری ورق ها بیشتر می باشد و به دلیل افزایش خصوصیات کیفی موارد استفاده و کاربرد های خاص ورق روز به روز در حال افزایش است. تا جایی که برای تولید ورق های گالوانیزه و ورق های رنگی هم از ورق روغنی استفاده می کنند.

ورق روغنی چیست

پیشنهاد مطالعه: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع ورق فولادی و کاربرد آن ها در صنایع گوناگون، مقاله “انواع ورق آهن و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف” را مطالعه نمایید.

ابعاد ورق های روغنی

ورق های روغنی به دلیل شیوه تولید ابعاد دقیق دارند و مطابق استاندارد می توان آنها را در بازار تهیه کرد. از لحاظ ضخامت و رنگ های روغنی با ضخامت ضخامت 0.3 تا 3 میلی‌متر تولید می شوند؛ اما از لحاظ عرض می توانید ورق ها را با عرض ۱۰۰ تا ۱۲۵ متر به راحتی تهیه کرد.  

گاهی اوقات ورق ها در کارخانه برش خورده که به آنها ورق فابریک می گویند و معمولاً با طول و عرض های متداول به بازار ارائه می گردد که شامل موارد ذیل است: 

1*2 متر

1.25*2.5 متر

دسته بندی ورق روغنی

دسته بندی ورق های روغنی بر حسب ابعاد و اندازه و همچنین نوع آلیاژی که در روند تولید آن استفاده شده صورت می گیرد. در این بخش به بررسی ورق های روغنی از لحاظ نوع آلیاژ می ‌پردازیم: 

ST۱۲ (ورق روغنی عادی)

از پرکاربردترین ورق های روغنی به شمار می رود که برای سازه های ساختمانی و صنعتی کاربرد دارد. این نوع ورق تا ۴۵ درجه خم شده؛ به همین جهت به آن ورق کششی می گویند. 

ST۱۳ (ورق روغنی نیمه کششی)

از این نوع ورق در سازه های غیر صنعتی و صنعتی در عمق کم به دلیل قابلیت خم شدن تا ۹۰ درجه استفاده می کنند. به همین جهت به این ورق ها نیمه کششی می گویند. با داشتن جوش پذیری بالا می توان به شکل و فرم های مختلف آن را مورد استفاده قرار داد.

ST۱۴ (ورق روغنی فوق کشش)

این نوع ورق انعطاف پذیری زیادی دارد به همین دلیل در تمام فضاهایی که نیاز به پرس کاری عمیق داشته مانند صنعت خودروسازی به کار می رود، این ورق در دو دسته بندی تولید می گردد:

  • EK۲ (ورق روغنی ضد سایش)
  • QSTE (ورق روغنی ضد زنگ)
دسته بندی ورق روغنی

وزن ورق های روغنی

برای محاسبه وزن ورق های روغنی یک فرمول دقیق وجود دارد.

فرمول محاسبه وزن ورق روغنی

۸۵.۷ × ضخامت (میلیمتر) × عرض (متر) ×طول (متر) = وزن (کیلوگرم)

جدول وزن ورق های روغنی:

فرمول محاسبه وزن ورق روغنی

۸۵.۷ × ضخامت (میلیمتر) × عرض (متر) ×طول (متر) = وزن (کیلوگرم)

جدول وزن ورق های روغنی:

طول
(میلیمتر)
عرض
(میلیمتر)
ضخامت
(میلیمتر)
چگالی
(کیلوگرم بر میلیمتر مربع)
وزن
(کیلوگرم)
۲۲۰.۵۷.۸۶۸
۲۲۰.۶۷.۸۶۱۰
۲۲۰.۷۷.۸۶۱۱
۲۲۰.۸۷.۸۶۱۳
۲۲۰.۹۷.۸۶۱۴
۲۲۱۷.۸۶۱۶
۲۲۱.۲۵۷.۸۶۲۰
۲۲۱.۵۷.۸۶۲۴
۲.۵۱.۲۵۰.۵۷.۸۶۱۳
۲.۵۱.۲۵۱.۲۵۷.۸۶۳۱
۲.۵۱.۲۵۱.۵۷.۸۶۳۸

مزایای ورق روغنی

ورق های روغنی به دلیل انعطاف پذیری بالایی که دارند مورد توجه بسیاری از تولیدکنندگان قرار گرفته اند. ورق های روغنی از لحاظ خصوصیات فیزیکی و استحکام به نسبت ورق های سیاه استاندارد در درجه بالاتری قرار دارند.

پس از فرایند تولید به اشکال مختلف، شکل و ظاهر فیزیکی خود را از دست نمی دهند و دچار جمع شدگی نامطلوب نمی گردد. از مهمترین مزیت های این ورق دوام بالای آن در برابر حرارت است. به همین سبب برای انجام کلیه کارهای خاص با ظرافت بالا از این ورق استفاده می کنند.

کاربردهای ورق روغنی

ورق روغنی هم مانند سایر ورق های فولادی در زندگی روزمره انسان کاربرد زیادی دارند. اما این ورق ها به دلیل داشتن ویژگی های منحصر به فرد و ظرافت بالاتر در بسیاری از صنایع که شکل ظاهری آن اهمیت بیشتری دارد به کار می روند که در ادامه به بررسی چند مورد مهم آن می پردازیم: 

صنایع خودروسازی

برای ساخت اگزوز خودرو و سایر بخش های دیگر در صنعت خودرو سازی کاربرد دارد. 

مبلمان

برای تولید بخش های مختلف مبلمان های اداری، سایر لوازم موجود در ادارات مانند بایگانی های اسناد و مدارک از این ورق استفاده می کنند.

لوازم خانگی

برای تولید کلیه لوازم خانگی از جمله یخچال، فریزر، ماکروفر، گاز، کابینت های فلزی، کمدها و مواردی از این قبیل به کار می رود. 

صنایع ساختمان

 از این نوع ورق برای ساخت انواع پروفیل های ساختمانی و درب و پنجره به کار می برند.

ارزیابی روغن های ورق های روغنی

روغن نبرد باید از روغن های با کیفیت بالا انتخاب شود تا پروسه روغن کاری به بهترین شکل صورت بگیرد. معمولاً روغن های بی کیفیت اجازه نورد به طور کامل را نمی دهد پس باید در هنگام انتخاب روغن به دو معیار توجه شود:

  • پاک شدن آسان روغن از سطح ورق پس از پایان کار
  • حفظ ورق در برابر زنگ زدگی و خوردگی 

تفاوت ورق سیاه و روغنی

ورق های سیاه و ورق های روغنی هر دو از ورق های پرکاربرد در صنایع هستند که به دلیل وجود فولاد از استحکام بالایی برخوردار می باشند. 

تفاوت های ورق سیاه و روغنی:

ورق روغنی توسط فرایند نورد سرد تولید شده و ورق سیاه توسط فرآیند نورد گرم تولید می شود.

ورق روغنی دارای سطحی کاملا صاف و یکدست بوده؛ اما ورق سیاه دارای سطحی نسبتاً خشن می باشد.

ورق روغنی از لحاظ ابعاد کاملا استاندارد تولید شده اما ورق های سیاه تلرانس ابعادی دقیقی ندارند. 

از لحاظ قیمت نیز ورق روغنی به نسبت داشتن ظاهر بهتر و فرآیند تولید پیچیده تر در مقایسه با ورق سیاه گران تر است. 

تفاوت ورق سیاه و روغنی

نکات مهم خرید ورق های روغنی

ورق های روغنی شرایط استفاده خاصی دارند و خریداران باید در هنگام خرید ورق های روغنی به چند نکته مهم توجه کنند:

  • توجه به مشخصات ورق از جمله ضخامت و طول و عرض آن
  • انتخاب کارخانجات معتبر تولید کننده ورق روغنی
  • نحوه ارائه آن به بازار به صورت کویل یا ورق های مسطح
  • انتخاب ورق های روغنی بر اساس کشش

تولیدکنندگان برتر ورق روغنی

ورق روغنی جزء محصولات پر استفاده است که در داخل کشور نیز کارخانجات زیادی در زمینه تولید آن فعالیت دارند. از مهمترین این کارخانجات می توان به کارخانه فولاد مبارکه، هفت الماس، فولاد درخشان، فولاد غرب آسیا، فولاد اکسین خوزستان و موارد دیگر اشاره کرد. به همین سبب در بازار انواع ورق های روغنی از لحاظ ضخامت و ابعاد ارائه می گردد.

تولید کنندگان برتر ورق روغنی

جمع بندی

ورق های روغنی که حاصل نورد سرد بوده؛ به همین جهت سطح کاملا صاف و صیقلی داشته و برای ساخت لوازمی که شکل ظاهری آن اهمیت دارد و به کار می روند. به دلیل تفاوت های بارزی که میان این ورق و سایر ورق های فولادی موجود در بازار وجود دارد، بهتر است در هنگام تهیه آن با کارشناسان متخصص مجموعه آهن رول ارتباط بگیرید، تا مناسب ترین نوع ورق با توجه به آلیاژهای آن را انتخاب کنید.