ورق صنعتی یا همان ورق های فولادی در صنعت های زیادی مانند ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. این ورق ها از مشخصات فیزیکی و ساختار خاصی برخوردارند که هر کدام از آنها برای اهداف متفاوتی به کار می روند. در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر در این حوزه دارید، می توانید با کارشناسان آهن رول در ارتباط باشید.

ورق صنعتی چیست؟

ورق های صنعتی از مصالح پرکاربرد در بسیاری از پروژه های صنعتی و ساخت و ساز به شمار می روند که هر کدام از این ورق ها ممکن است با ویژگی های متمایز تولید شوند و بر حسب مشخصات سبب پیشرفت و آسانتر شدن بسیاری از صنایع می گردند.

ورق صنعتی چیست؟ اگر این سوال مهم برای شما هم وجود دارد، باید بگویم که ورق صنعتی همان ورق های فولادی است که با نورد تختال یا اسلپ تولید می شوند؛ این ورق ها از استحکام و دوام فوق العاده بالایی برخوردارند.

ورق صنعتی چیست

پیشنهاد مطالعه: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع ورق فولادی و کاربرد آن ها در صنایع گوناگون، مقاله “انواع ورق آهن و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف” را مطالعه نمایید.

بررسی انواع ورق صنعتی

ورق های صنعتی که جزء مصالح بسیار مهم در صنایع به شمار می روند، با توجه به متریال تشکیل دهنده، نحوه تولید و بسیاری از موارد دیگر دسته بندی می شوند. مهمترین دسته بندی این ورق ها شامل ورق های صنعتی از لحاظ متریال است.

انواع ورق صنعتی با توجه به نوع فلز و آلیاژ به کار رفته، عبارتند از:

ورق صنعتی فولادی

ورق صنعتی فولادی جزء مسطح ترین نوع ورق های صنعتی است که  استفاده از آلیاژهای مختلف و با به کارگیری دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید می ‌شود. به همین سبب در صنایع بیشتری می توان از این ورق استفاده نمود. به طور معمول این ورق با ضخامت ۳ میلیمتر و بیشتر از آن تولید می شود تا شکل پذیری آسان تری داشته باشد.

ورق صنعتی آلومینیومی

ورق های صنعتی آلومینیومی که طی فرآیند نورد گرم تولید می شوند، ویژگی ها و خصوصیات گسترده ای دارند که  مصرف کننده متناسب با شرایط کار خود می ‌تواند از این ورق ها استفاده کند.

ورق صنعتی مس/برنج

ورق های صنعتی تولید شده از فلز مس و برنج با حجم کمتری از فلز روی ترکیب می شوند، به همین جهت جوشکاری و لحیم کاری می گردند. ترکیب فلز مس سبب مقاومت ورق ها در برابر خوردگی است.

بررسی ورق های صنعتی از لحاظ شیوه تولید

ورق های صنعتی با دو شیوه کلی تولید می شوند که نتیجه نهایی هر کدام از این تولیدات برای صنایع خاصی پرکاربرد است.

  • ورق صنعتی نورد گرم
  • ورق صنعتی نورد سرد

ورق صنعتی نورد گرم

برای تولید ورق های صنعتی با شیوه نورد گرم؛ نیاز است رشته های فولادی داخل کوره ریخته شوند و پس از گذراندن چندین مرحله نورد و عبور از بین غلطک ها سایز مورد نظر به دست می آید، تا پایین آمدن دمای فولاد باید آن را بر روی غلتک های نورد گرم قرار بدهند، تا تغییر شکل ندهد.

ورق های صنعتی نورد گرم به ورق سیاه شهرت دارند و برای ساخت و سازهای مختلف در پروژه های ساختمانی و پروژه های صنعتی مخزن سازی و صنایع پتروشیمی به کار می روند.

نوع دیگری از ورق های صنعتی گرم که به وسیله اسید شویی تولید می شوند، در این ورق ها اسید کلریک چربی های روی ورق را به طور کامل از بین می برد و این ورق ها ظاهری براق و روغنی دارند.

انوع ورق صنعتی نورد گرم

ورق های صنعتی که با نورد گرم تولید می ‌شوند بر اساس نوع آلیاژ به کار رفته شده در روند تولید به چندین دسته بندی تقسیم بندی می شوند که از ST32  تا ST52 وجود دارند؛ هرچقدر که شماره ورق بالاتر باشد، مقاومت و سختی آن افزایش پیدا می کند.

البته این بدین معنا نیست که ورق های با شماره پایین مقاوم نباشند؛ اما صرفاً ورق های با شماره های بالاتر مقاومت بیشتری دارند و در صنایع سخت تر مانند پتروشیمی و سد سازی به کار می روند.

ورق صنعتی نورد سرد

ورق های صنعتی نورد سرد که به ورق های روغنی هم شهرت دارند؛ انعطاف پذیری زیادی داشته و برای تولید لوازم خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. در روند تولید این ورق ها از آلیاژ هایی با فرمولاسیون دقیق استفاده می‌ کنند و معمولاً کربن در ترکیبات آنها وجود دارد.

ورق های نورد سرد، قابلیت رنگ کاری بالایی دارند و سطح آنها صاف و صیقلی است. برای کاهش ضخامت ورق ها در این روش آنها را از قفس ۴ غلتکی عبور می دهند و با کمک غلطک های پشتیبان، قطر ورق کاهش پیدا می کند.

از مهم‌ترین ویژگی‌ های ورق صنعتی نورد سرد:

  • قابلیت رنگ کاری ورق ها در تنوع بالا
  • صاف بودن سطح ورق
  • امکان خمش و برش به قطعات مناسب
  • داشتن ابعاد محدود نسبت به ورق های نورد گرم
  • بالاتر بودن هزینه نسبت به ورق های گرم

انواع ورق صنعتی نورد سرد

ورق های صنعتی سرد بر اساس نوع آلیاژی که در روند تولید آنها استفاده شده، به چند دسته بندی تقسیم می شوند:

ورق روغنی

این ورق به دلیل داشتن سطح چرب در برابر رنگ کاری مقاوم هستند.

ورق گالوانیزه

ورق های گالوانیزه پس از تولید طی فرایند خاصی با فلز روی سطح آن پوشش داده می ‌شود، تا در برابر خوردگی مقاوم گردد.

ورق گالوانیزه رنگی

ورق صنعتی رنگی که از ورق های گالوانیزه تولید می شوند، در رنگبندی های مختلف ارائه می گردد که علاوه بر زیبایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی هم مقاوم هستند. معمولاً این ورق ها در صنایع تولید لوازم خانه به کار می روند.

کاربرد ورق ‌های صنعتی

ورق های صنعتی از مواد اصلی صنایع تولیدی به شمار می رود، به همین جهت رد پای آن را در همه صنایع بزرگ و کوچک مشاهده می کنید. به همین سبب کارگاه های فعال در این زمینه سعی می ‌کنند تا تنوع بالایی از ورق های صنعتی را به صورت نورد سرد و نورد گرم با آلیاژهای متفاوت تولید کنند، تا نیاز بازار را به طور کامل تأمین نمایند.

از رایج ترین موارد استفاده و کاربردهای انواع ورق صنعتی:

  • صنعت ساختمان سازی
  • صنعت ساخت لوله و پروفیل
  • صنایع کشتی سازی
  • صنایع تجهیزات کشاورزی
  • صنایع خودروسازی
  • صنایع پتروشیمی و ساخت مخازن
  • در صنعت لوله سازی
  • در صنایع ریلی کشور
  • در صنعت هوافضا

نتیجه گیری

ورق صنعتی در انواع مختلفی تولید می شود و همه صنایع می توانند بر حسب نیاز خود ورق صنعتی سبک و ورق صنعتی سنگین را با نورد سرد یا نورد گرم تهیه کنند. خوشبختانه مجموعه آهن رول تنوع بالایی از ورق ها را با سایز بندی های مناسب ارائه می دهد، تا شرایط تهیه برای همه مصرف کنندگان آسان تر گردد.