ورق استنلس استیل که در صنایع به آن ورق استیل گفته می شود از آلیاژهای بسیار مهم در صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه ها است. به دلیل داشتن خواص بهداشتی در کنار ویژگی های دیگر مانند استحکام و مقاومت در برابر خوردگی در صنایع غذایی و ساخت لوازم خانگی هم کاربرد دارد. برای آشنایی بیشتر با انواع ورق استنلس و ویژگی های هر کدام از آنها بهتر است با کارشناسان مجموعه آهن رول ارتباط بگیرید.  

ورق استنلس استیل چیست؟

ورق استیل جز پرکاربردترین و اصلی ترین مواد اولیه در صنایع است که شرکت های صنعتی بزرگی در زمینه تولید آن فعالیت می کنند و به دلیل استقبال بالا از این ورق در بین تولید کنندگان رقابت های سنگین برای افزایش کیفیت ورق ها و مطابقت آن با استانداردهای جهانی وجود دارد.  

هر کدام از شرکت ها متناسب با استانداردهای مشخص شده از لحاظ ترکیبات شیمیایی را تولید می کنند. به همین دلیل انواع ورق استیل در بازار وجود دارد که هر کدام از آن برای مصارف خاصی مناسب تر است.  

ورق استنلس استیل که پایه آن آهن بوده با ترکیب آلیاژهای دیگر تولید می شود، از خواصی مانند شکل پذیری، جوش پذیری و استحکام بالا برخوردار بوده و به دلیل داشتن درصد کمی از کربن استحکام آن بالاتر است.  

بررسی انواع ورق استنلس

ورق های استنلس استیل بر اساس آلیاژی که در روند تولید آنها استفاده شده، به چندین دسته بندی تقسیم می شوند که هر کدام از ویژگی های خاصی برخوردار می باشند.

در ادامه به معرفی برخی از پرکاربرد ترین ورق های استنلس استیل می پردازیم:

ورق استنلس استیل سری ۲۰۰ 

ورق استنلس استیل از ترکیب آلیاژ کروم، نیکل، منگنز و سایر ترکیبات دیگر تولید می شود که در دو دسته بندی کلی ورق استیل ۲۰۱ و ورق استیل ۲۰۲ به بازار ارائه می گردد. این ورق ها به عنوان ترکیب فولاد ضد زنگ شناخته می شوند که از طریق نورد سرد در کارخانه تولید می گردد.

ورق استنلس استیل سری ۳۰۰

ورق استنلس استیل سری ۳۰۰ با گریدهای مختلف تولید می ‌شود که معمولاً تمامی گریدهای آن از نوع استیل نگیر بوده، هر چقدر که مقاومت در برابر خوردگی بیشتر باشد، از این ورق ها بهتر می توان استفاده کرد.  

از دسته بندی های مهم و پرطرفدار ورق های استیل سری ۳۰۰ می توان به موارد ذیل اشاره کرد: 

ورق استیل 301: از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده و به دلیل قابلیت شکل گیری و قابلیت جوشکاری موارد استفاده زیادی دارد.

ورق استیل 304: از ورق های استیل ضد زنگ بوده که به دلیل وجود کروم و نیکل در آن استحکام بالایی داشته و برای جوشکاری هم مناسب است.

ورق استیل 316: ورق استیل بیشترین کاربرد را در صنایع مختلف دارد؛ چرا که در آن از آلیاژ مولیبدن استفاده شده که کمترین میزان آلودگی را در میان فلزات دیگر دارد. به همین جهت در صنایع غذایی و فراورده های دارویی می توان از این ورق استفاده کرد. همچنین این ورق قادر است دمای دو هزار درجه فارنهایت را تحمل کند. به همین سبب در صنایع دریایی و برای ساخت آستر دودکش ها به کار می رود.

ورق استنلس استیل سری ۴۰۰   

ورق استنلس استیل سری ۴۰۰ به دلیل قابلیت پولیش کاری و مقاومت بالا در برابر خوردگی برای تولید وسایل کوچک منزل از جمله قاشق و چنگال مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به تنوع گریدهای این نوع ورق برای تزئینات و دکوراسیون داخلی هم از آن استفاده می کنند که در ادامه به چند گرید پرطرفدار آن می پردازیم:

ورق استیل 409: از قیمت ارزان برخوردار بوده و برای ساخت اگزوز خودرو به کار می رود.

ورق استیل 410: این ورق مقاومت بالایی در برابر سایش و خوردگی مقاوم بوده به همین جهت برای تولید لوازم خانه کاربرد دارد.

ورق استیل 420: این ورق ها به دلیل مقاومت در برابر خوردگی مناسب‌ترین محصول برای تولید انواع کارد، چنگال و قاشق است.

ورق استیل 440: با درجه حرارت بسیار بالا تولید می شود و به دلیل میزان کربن بیشتر در مقابل زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد.

ورق استنلس استیل سری ۶۰۰

دسته بندی ورق های استنلس استیل سری ۶۰۰ با توجه به نوع آلیاژهایی که در روند تولید آن مورد استفاده قرار می گیرد، انجام می شود.

ورق استیل 610: این ورق که جزء فولادهای سخت است، بیشتر برای ساخت انواع سینک و لوازم آشپزخانه کاربرد دارد.

ورق استیل 630: این ورق ها با استفاده از نورد گرم تولید می شوند و جزء ورق های مقاوم در برابر خوردگی هستند.

ورق استیل 660: این ورق ها مقاومت بالایی داشته، به همین جهت برای ساخت لوله های فولادی و صفحه های کشتی و سکوهای دریایی کاربرد دارند.

پیشنهاد مطالعه: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع ورق فولادی و کاربرد آن ها در صنایع گوناگون، مقاله “انواع ورق آهن و کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف” را مطالعه نمایید.

فرق بین فولاد آلیاژی با فولاد ساده کربنی

ورق فولادی ساده از عناصری مانند: سیلیسیم، منگنز گوگرد و فسفر تشکیل می شوند که بسته به میزان استفاده از هر کدام این عناصر و ویژگی های آن تغییر پیدا می کند.  

برای ضد زنگ شدن ورق های استیل به آن فلز کروم را اضافه می کنند که سبب افزایش مقاومت ورق ها می گردد. به نسبت ترکیبات گوناگون و آلیاژهای مختلفی که در روند تولید این ورق ها مورد استفاده قرار می گیرد، ویژگی های آنها نیز متفاوت است.

در این بخش به طور مختصر انواع ورق های فولادی بر حسب کربن را بررسی می کنیم:

 فولاد ساده کربنی نرم 

 از فولاد کربنی نرم برای تولید میخ، پرچ، لوله و مواردی از این قبیل استفاده می شود.

 فولاد ساده کم کربن

 از فولاد ساده کم کربن برای ساخت تیر آهن، میلگرد، چرخ دنده و کلیه محصولات مستحکم به کار می برند.

 فولاد ساده کربن متوسط  

 از فولاد کربن متوسط برای ساخت میلنگ و مواردی از این قبیل استفاده می کنند. 

 فولاد ساده پر کربن 

 از فولاد پر کربن هم برای ساخت انواع اره، آچار، مته، پیچ گوشتی و مواردی از این قبیل که به انعطاف نیاز دارند استفاده می شود.

 بررسی ورق های استیل و ابعاد آن

ورق های استیل در کارخانه با ابعاد مختلفی تولید می شود که برخی از این ابعاد بیشتر مورد توجه صنایع قرار می گیرند. مانند: ۱ * ۲ متر، ۱٫۲۵ * ۲٫۵۰ متر، ۱٫۲۲ *۲٫۴۴ متر، ۳ * ۱٫۵ متر، ۱٫۵ * ۶ متر و ۲ * ۶ متر که همه این ابعاد با ضخامت های گوناگون به بازار ارائه می گردد.   

ورق های استیل از لحاظ عرض در اندازه ۱۰۰ سانتی متر، ۱۲۵ سانتی متر و ۱۵۰ سانتی متر تولید می شوند. ابعاد ورق های استیل فابریک به صورت استاندارد در اندازه  ۲۰۰ * ۱۰۰ سانتی متر، ۲۵۰ * ۱۲۵ سانتی متر و ۱۲۲ * ۲۴۴ سانتی متر می باشند

برای محاسبه وزن ورق استیل یک فرمول ساده وجود دارد که در صورت داشتن طول و عرض و ضخامت به راحتی محاسبه صورت می گیرد.

چگالی ورق استیل* ضخامت * عرض * طول= وزن ورق استیل (کیلوگرم)

در جدول زیر می توانید ورق های استیل با ضخامت های مختلف را مشاهده کنید:

ردیفوزن (گرم)ضخامت (میلی متر)عرض (میلی متر)طول (میلی متر)
۱۶۴۰۰۴۰ صدم۱۰۰۰۲۰۰۰
۲۸۰۰۰۵۰ صدم۱۰۰۰۲۰۰۰
۳۱۶۰۰۰۱۱۰۰۰۲۰۰۰
۴۳۲۰۰۰۲۱۰۰۰۲۰۰۰
۵۲۵۰۰۰۱۱۲۵۰۲۵۰۰
۶۵۰۰۰۰۲۱۲۵۰۲۵۰۰

برای محاسبه وزن ورق استیل می توان از فرمول زیر استفاده کرد:

چگالی ورق استیل* ضخامت * عرض * طول= وزن ورق استیل (کیلوگرم)

دلایل ضد زنگ بودن ورق استنلس

ورق استنلس استیل جزء ورق های ضد زنگ است که با خیال راحت برخی از گریدهای آن را در محیط های مرطوب و فضای باز هم استفاده می کنند. با اضافه کردن عناصری مانند کروم به روند تولید این ورق ها خاصیت ضد زنگ بودن به آن اضافه می شود.

 اگر حداقل ۱۰ درصد کروم در ورق استیل وجود داشته باشند به طور کامل ورق ضد زنگ می شود. همچنین فلز کروم از ترکیب شدن با هوا جلوگیری می کند، به همین دلیل در استفاده طولانی مدت فلز شفافیت خود را از دست نمی دهد.  

خصوصیات ورق استیل

برنامه های استیل به دو صورت رول و شیت در بازار ارائه می شوند که به دلیل داشتن سطح صاف و براق، موارد استفاده و کاربردهای این ورق گسترده است. 

 برای آشنایی بیشتر با خصوصیات ورق استیل در ادامه به معرفی چند مورد آن می پردازیم:

  •  مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی 
  •  داشتن سطح براق و صیقلی 
  •  مقاوم در برابر اسید 
  •  مقاوم در برابر حرارت 
  •  قابلیت داشتن روکش براق و مات  

معرفی تولیدکنندگان ورق استیل

ورق استیل از ورق های پرطرفدار و پر استفاده است اما متاسفانه در کشور ما تولید نمی شود و اغلب محصولات بازار به صورت وارداتی هستند. 

در سال های گذشته اغلب ورق های استیل محصول کشور آمریکا، ژاپن و آلمان بوده اما در حال حاضر به دلیل وجود تحریم های خاص و البته تولید این ورق در کشورهای دیگر محصولات موجود در بازار از کشورهایی مانند چین، تایوان و کره است. در میان این تنوع محصول بهترین ورق های استیل متعلق به تایوان و کره جنوبی می باشد.

جمع بندی

ورق استنلس استیل جزء ورق های مهم و پرکاربرد در صنایع مختلف است؛ به همین دلیل حجم خرید و فروش آن در بازار زیاد بوده و با توجه به شرایط و نوسانات اقتصادی ممکن است قیمت آن تغییر پیدا کند. زیرا اغلب ورق های استیل وارداتی هستند. به دلیل خصوصیات خاص ورق های استیل از آنها در تمامی صنایع و به خصوص صنایع دارویی و غذایی هم استفاده می شود. پس جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع ورق استیل و گریدهای آن و کاربری هر کدام از آنها با کارشناسان مجموعه آهن رول ارتباط بگیرید.